Historie

Het GJO is een vereniging, in Hilversum opgericht op 3 oktober 1978, om "bij de jeugd kennis van en liefde voor de kunsten in het algemeen en de muziek in het bijzonder te bevorderen, en aan te moedigen", daarbij initiatief en zelfredzaamheid stimulerend, door het geven van concerten en organiseren van evenementen op het gebied van muziek.

De oprichters waren S. van Bronkhorst te Naarden, H.G. de Cock uit Nieuw Loosdrecht, J.W. de Jong uit Hilversum, P.J. Kruysse uit Eemnes en L.H.Slotboom uit Hilversum.De eerste dirigent was Simon Koeten, hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en hobo-docent aan het Haagse conservatorium. Het GJO bestond toen uit twee orkesten, tussen 9 tot 16 en 16 tot 25 jaar, met in totaal 60 orkestleden. De contributie was 60 gulden (ongeveer € 25) en de vrouw van de dirigent, Ellen Koeten, wasorkestmanager. In het Franse vakantiehuis van de dirigent werden zomermuziekkampen georganiseerd.

Voor het eerste lustrum in 1982 schreef Jurriaan Andriessen een stuk (in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst ) speciaal voor het GJO: "Tritogno" (variaties op een drieklank).
In 1986 werd Rami Koch de nieuwe dirigent. Hij was in Rusland geboren, verhuisde op z'n 15e naar Israël en werd in Nederland concertmeester bij het Metropole Orkest. Onder zijn leiding voerde het GJO de musical The Westside Story op, met theatergroep Mirakel uit Amersfoort. Er waren uitwisselingen met jeugdorkesten uit het Engelse Wales en het Duitse Offenburg, en ze namen deel aan een jeugdmuziekfestival in Israël.

Bij het tienjarig bestaan waren al 78 concerten gegeven.
Jaarlijks was er een concert in de grote VARA studio en in Hilversumsebejaardentehuizen (de Egelantier, het Gooierserf, de Boomberg, de Beukenhof, het St Elizabeth huis), maar ook in de omgeving: het Rosa Spierhuis in Laren en Nieuwenoord in Baarn. Er werden (mannen)koren begeleid in Hilversum en Weesp. En er werd medewerking gegeven aan een balletuitvoering van de balletschool Joke Hoff in Hilversum.
Het GJO gaf ook regelmatig optredens in allerlei kerkjes, o.a. in Kortenhoef.

In 1992 speelde het GJO bij de uitreiking van de Kinderpostzegels, in "t Spant" in Bussum.
In 1993 werd een reis gemaakt naar Israël en in 1996 naar Denemarken. Vervolgens kwamen jeugdorkesten uit beide landen naar Hilversum.
In 2002 werd Cas van der Horst dirigent van het GJO.
Op uitnodiging van de toenmalige voorzitter (die daar een poosje had gewoond) bezocht het GJO in 2002 Costa Rica. In 2010 werd een orkestreis naar Noorwegen (Stavanger) gemaakt.

In 2006 werd het jGJO opgericht, om jongere musici te laten wennen aan spelen in een symfonie orkest, zodat ze gemakkelijker een overstap zouden kunnen maken naar het GJO. Sindsdien verzorgt het jGJO eigen optredens en spelen ze op uitvoeringen ook regelmatig samen met het GJO.

Anno nu bestaan GJO en jGJO ieder uit ongeveer 35 leden, die wekelijks repeteren en jaarlijks een repetitieweekend hebben. Het GJO geeft jaarlijks zo'n vier uitvoeringen, neemt deel aan het landelijk concours voor jeugdorkesten en maakt om het jaar een buitenlandse reis.